Euro2008


Dapper Oostenrijk verliest met het kleinste verschil

Voor het team dat op de 101e plaats staat van de FIFA ranking is elke match een David versus Goliath. Kroatië draaide sinds het begin van de kwalificaties op volle toeren, en schakelde zoals al eerder gezegd Engeland uit. Vooraf werd geen cent gegeven voor de kansen van Oostenrijk, maar na het volgen van de wedstrijd hebben zij onze redactie toch van hun voetbalkunnen overtuigd.

De vroege penaltyfout op Olic in de 4e minuut, met als gevolg de 0-1 van toptalent Luka Modric betekende niets goeds voor de wedstrijd. Kroatië, dat toch als één van de outsiders van het tornooi wordt gezien, groef zich al snel in, en kwam voor de rest van de wedstrijd niet meer uit zijn loopgraven. Daar waar het in de eerste helft tot enkele halve kansjes bleef, kregen de Oostenrijkers gaandeweg steeds meer en meer kansen, maar spijtig genoeg zonder énig resultaat.

Kroatië wint, net zoals Tsjechië, na een flauwe wedstrijd waarin ze de mindere ploeg waren door middel van defensief (anti) voetbal en met veel geluk.

Oostenrijk 0 – 1 Kroatië

                        ‘ 4 Modric (pen)

Macho, Prodl, Stranzl, Pogatetz, Aufhauser, Gercaliu (’69 Korkmaz), Saumel (’61 Vastic), Standfest, Ivanschitz, Linz (’74 Kienast), Garnik

Pletikosa, Corluka, Kovac, Simunic, Pranjic, Srna, Kovac, Modric, Kranjcar (’62 Knezevic), Olic (’82 Vukojevic), Petric (’72 Budan)

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant.