Euro2008

Opstelling WK 2006
De opstellingen op het WK van 2 jaar geleden
Duitsland - Polen

Deze match een licht geladen wedstrijd noemen zou een understatement zijn. Duitsland viel Polen binnen in 1939 en de wonden liggen nog steeds open bij de Polen. In een Poolse krant stond dan weer bondscoach “Don” Leo Beenhakker met 2 afgehakte hoofden, van Duitse voetbalster Ballack en diens coach Löw, in zijn handen. Daarnaast beschikken beide landen over uitgebreide harde kernen en nu al voor de match zijn enkele heethoofdige fans opgepakt. Bij Duitsland spelen dan weer Podolski en Klose, twee spitsen geboren in Polen.

Polen zint op wraak, voor de vroegere geschiedenis, maar ook voor de iets recentere. Op het WK 2006 in Duitsland verloor Polen met 1-0. De honger is groot om die Mannschaft met de billen bloot terug naar hun Heimat te sturen, al zit het de Polen niet mee. Afgelopen week moest Beenhakker maar liefst 2 vervangers oproepen door blessures. Hoe het resultaat van de match ook mag zijn, we verwachten een bitsig duel waar voor iedere bal gevochten zal worden. Wasylewski, de Poolse rechtsachter van Anderlecht, zal in deze wedstrijd moeten oppassen dat hij niet het slachtoffer wordt van scheidsrechter Øvrebø die zijn gezag wilt laten gelden. Hem wacht alleszins een moeilijke taak om deze wedstrijd onder controle te houden. Als de spelers net zo sportief zullen zijn als Beenhakker, die zijn excuses aanbood voor de bovenvermelde foto’s, zal dat niet zo moeilijk zijn. Al rekent hij er best niet op. Wij voorspellen een 3-1 zege voor Duitsland. Om het met de woorden van Lineker te zeggen: “Op het einde wint Duitsland altijd”.

Duitsland speelt opmerkelijk in een 4-3-1-2 met Lehmann in het doel, achterin Lahm, Metzelder, Mertesacker en Jansen. Fritz, Ballack en Frings op het middenveld en Gomez en Klose in de aanval. Schweinsteiger moet plaats ruimen voor Podolski die ook in de aanval komt.

Polen zal eerder in een 4-2-1-1-2 spelen met Boruc in het doel, Wasilewski, Zewlakov, Bak en Wawrzyniak in de verdediging, Lewandowski, Dudka, Lobodzinski en Kryznowek op het middenveld en Smolarek-Zurawski in de spits.

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant en Joris Vanlessen, de hoofdredacteur.