Euro2008


Grieken met beker 4 jaar terug

De favoriet van de hoofdredacteur

Grieken 4 jaar terug

Christiano Ronaldo

Koning voetbal viert weer hoogtij

Zaterdag 7 juni is het weer zover. Voetbalstadia nokvol gevuld met uitbundige supporters. 22 mannen met maar één missie, scoren voor het vaderland. Drie weken lang kan elke voetballiefhebber gekluisterd zitten aan het scherm voor het 13e Europees Kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk. Het moet gezegd worden, met pijn in het hart zal ons Belgenlandje er wederom niet bij zijn.

Wordt het één van de grote 4 die de beker in de wacht sleept, of kan er een land, net zoals in 1992 en 2004, voor de verrassing zorgen. Op zijn Beckenbauers gaat deze reporter, speciaal voor de Vrije Krant, elke match integraal volgen, om er nadien een gezouten mening over te geven. Als voetbalkenner tracht ik natuurlijk een poging te doen om de juiste winnaar te voorspellen. Wie het al zeker niet wordt, is de topfavoriet van onze hoofdredacteur, namelijk Engeland. Het land met de winnaar van Champions League en dé sterkste competitie van Europa verspeelde het meermaals tegen Kroatië en Rusland.

Deze laatstgenoemde, met steeds sterker wordende clubs in de nationale liga, kan met spelers als Akinfeev, Zhirkov, Bystrov en Arshavin rekenen op een sterk team, en behoort volgens mij tot één van de outsiders van dit tornooi. Spanje, dat zonder sterspeler Raul aantreedt – shame on you Mr. Aragones - , kan in Poule D door zulk opkomend land (weer) het kind van de rekening zijn, al valt het natuurlijk afwachten wat Europees kampioen Griekenland en Zweden op de mat kunnen brengen.

De meeste aandacht zal, terecht, gaan naar Groep C, de Poule des Doods. Zal de sqaudra azzuri met hun typische catenaccio voetbal of Nederland, met Klaas-Jan Huntelaar als potentiële topschutter, de volgende ronde halen? Of wordt het ervaren Frankrijk na 8 jaar terug de triomfator. In deze groep liggen de kaarten wagenwijd open. Zelfs de vierde hond, Roemenië kan met het been gaan lopen.

Poules A en B voorspellen mijn inziens weinig spektakel. Portugal duid ik, naast Duitsland, met stip aan als de topfavoriet: sterke, ervaren verdediging, creatief middenveld met Christiano Ronaldo, Quaresma en andere Deco’s en een efficiënte aanvalslinie. In de andere groep staat de Mannschaft weer klaar een wederuitgave van het WK 2006: krachtige lange bonken, arrogant voetbal en 2 ex-Polen in de spits. Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Turkije, Polen en Kroatië zullen de andere knikkers onderling moeten verdelen.

Spijtig genoeg is er ditmaal geen cross-over systeem meer in de halve finales. Voor de voetballeken onder ons, ploegen uit poules A en B en poules C en D spelen in de halve finale tegen elkaar, waardoor er dus al de mogelijkheid bestaat op een heruitgave van één van de poulewedstrijden. Een finale Portugal-Duitsland of Italië-Frankrijk is dus al zeker uitgesloten.

Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar mijn voetbalintuïtie zegt me dat we een spetterend EK tegemoet gaan, met Portugal - Duitsland en Nederland – Rusland als halve finales en Portugal als uiteindelijke kampioen. Topschutter wordt Ronaldo, met 6 doelpunten.

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant.