On to the next round
De eerste ronde van het EK zit erop. Prachtige spektakels werden afgewisseld met flauwe wedstrijden. De voetbalwet werd gerespecteerd, enkel favoriet Frankrijk moest naar huis. Welke ploegen en spelers vielen voor ons vooral op?
In de eerste groep deed Portugal wat het moest doen, winnen. Turkije en Tsjechië waren beiden een maatje te klein voor de technisch sterkere Seleçao. Voor het eerst in de geschiedenis konden er bij poulematchen strafschoppen bepalen wie naar de volgende ronde mocht, aangezien ploeg 2 en 3 met gelijke punten en doelsaldo’s aan hun “finale” begonnen.
Een thriller tussen Tsjechië en Turkije eindigde in het voordeel van de Turken, die toch wel dé geluksploeg zijn van dit EK. Tegen Zwitserland in de 92e minuut via een afgeweken doelpunt van Arda net gewonnen, en de laatste wedstrijd, met de hulp van Cech, de 3 punten binnengehaald.
Een eervolle vermelding moet Zwitserland zeker krijgen. Het verloor al snel Alexander Frei, maar het jonge middenveld met Inler, Fernandes, Behrami en andere Barnetta’s moesten echt niet onder doen voor gevestigde waarden als Deco of Galasek. Enkel een portie geluk ontbrak het hun. Een gegeerd talent voor de komende maanden zal zeker Derdiyok zijn. Met zijn 19 jaar de jongste speler, maar o zo veel kracht en finesse.
Tegenstander van Portugal in de eerste kwartfinale is de 2e van Poule B. Vooraf werd er gegokt op Polen of Kroatië, maar het is Duitsland dat slechts tweede werd. In de zwakste poule kon de winnaar van 96 enkel overtuigen bij de 2-0 overwinning tegen Polen. De winnaar van “onze” kwalificatiepoule was zelf weinig waard.
Oostenrijk werd van in den beginne al afgeschreven, maar net zoals Zwitserland hebben ze op momenten hun mannetje gestaan, zeker tijdens de openingswedstrijd tegen groepswinnaar Kroatië. De Kroaten, door velen getipt als outsider voor dit tornooi, kunnen tegen de “makkelijke” tegenstander Turkije een gooi doen naar de halve finale. Wat vooral opviel in groep 2 was de mindere kwaliteit van de wedstrijden, de weinige doelpunten en de klasse flitsen van Podolski.
Meer vuurwerk werd er verwacht in de poule des doods. En vuurwerk kregen we! Het moet gezegd worden, onze Noorderburen spelen momenteel het mooiste voetbal van het tornooi. Veel jonge talenten, knap uitgevoerde counters en sluitstuk Van der Sar die zich nog maar 1 keer moest omdraaien. Roemenië had lange tijd uitzicht op een kwartfinaleplaats, maar de sterkte van de Hollandse bank, èn van Buffon weerhielden uiteindelijk de defensief sterke Roemenen.
Italië kroop door het oog van de naald, en moet het vooral hebben van stilstaande fases, aangezien spits Luca Toni nog geen enkel handgebaar heeft kunnen maken. Het multiculturele Frankrijk werd terecht uit het tornooi gekickt, na een zwakke 0-0 tegen de Roemenen. Geen creativiteit, geen scorend vermogen en té veel oudjes.
In de laatste groep maakte Spanje zijn favorietenrol waar met 3 knappe zeges. De mirakelploeg van Otto Reghagel speelde ditmaal uitzonderlijk zwak, met bijwijlen anti voetbal als gevolg. Rusland startte zeer slecht, maar de communistische machine draait nu op volle toeren, ten nadele van de Zweden. Men verwacht dat zij Nederland in de komende kwartfinale kunnen uitschakelen, maar daarvoor zijn ze net nog een beetje te groen achter de oren. Portugal-Kroatië en Nederland – Italië worden de halve finales met hopelijk weer een penalty thriller zoals in 2000.
Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant.