Euro2008


Oostenrijk - Kroatië

De geschiedenis zit gastland Oostenrijk niet mee, de drie wedstrijden die het ooit speelde tegen Kroatië werden allen beslecht in het voordeel van Kroatië. De laatste match was zelfs een 1-4 overwinning voor de ex-Joegoslavische republiek. De fans van Oostenrijk zijn ook zeer pessimistich ingesteld over de algehele kansen van hun elftal op dit EK. Het vertrouwen dat Kroatië over de knie gelegd zal worden is dan ook nihil. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een underdog een tornooi naar zijn hand weet te zetten. Misschien is dit wel een goeddoordachte tactiek van de Oostenrijkers om zoals Griekenland 4 jaar terug vriend en vijand te verassen. Echt grote namen lopen er niet op het veld rond voor Oostenrijk, wat niet meteen een gebrek aan kwaliteit hoeft te betekenen. Een goedgeöliede machine kan soms meer dan een team vol sterren.

Kroatië is sinds de onafhankelijkheid snel uitgegroeid tot een waar voetballand, met een 3de plaats op het WK ’98 als hoogtepunt. Met een nieuwe generatie willen ze op dit EK beter doen dan tien jaar terug. Kwaliteit genoeg in Kroatië, maar kan het wel opboksen tegen voetbalgrootheden als Duitsland, Italië en Polen? Als er een land in staat is om hen van de troon te stoten dit jaar, is het Kroatië wel. Daarom verwachten wij een match waar Oostenrijk meteen bij de keel zal gegrepen worden en achter de feiten zal aanhollen. Maar in voetbal is alles mogelijk, misschien kan ervaren rot Macho die ooit nog op de loonlijst van Chelsea stond zorgen voor de eerste stunt op dit tornooi?

Oostenrijk treedt waarschijnlijk aan in een verdedigende 5-3-2 met Macho in het doel, Prödl Stranzl Pogatetz Aufhauser Saümel in de verdedigin, Standfest Ivanschitz Gercaliu op het middenveld en Harnik en Linz in de spits.

Kroatië speelt in een 4-4-2 met Pletikosa in het doel, Pranjic, Corluka, Kovac en Simunic in de verdediging. Srna, Kovac, Kranjcar en Modric op het middenveld en Olic-Petric als spitsenduo.

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans die een 0-2 voorspelt, chef sport van de Vrije Krant en Joris Vanlessen, de hoofdredacteur die gokt op de 0-3.