Euro2008



















"Polen" lynchen Polen

De historische kraker tussen Duitsland en Polen werd gisteren beslecht in het voordeel van die Mannschaft. Voor de wedstrijd was er nog twijfel wie de linkerflank toegewezen kreeg, Schweinsteiger of Podolski? 90 minuten later bleek de inbreng van de in Polen geboren Podolski door tacticus Löw een meesterzet.

Het kon echter in de eerste minuut al helemaal anders uitdraaien. Doelman Lehmann, die bijna geen enkele match speelde bij Arsenal, en terugkeert naar die Heimat, bokste de bal slecht weg, waardoor Krzynowek bijna kon scoren.

De open wedstrijd kende aan de andere zijde 5 minuten later dan weeral een doelpunt. De diepgestuurde Klose legde breed voor broederspits Gomez, maar die kwam net een voet te kort. Polen, dat verdedigend niet altijd een beste indruk naliet, was gewaarschuwd.

Een kwartier later was het wel bingo. Klose vertrok weer randje buitenspel na een knappe doorsteekpas van Ballack. De Poolse Duitser was niet egoïstisch en legde de bal op een schoteltje voor Podolski, 1-0.

Polen probeerde wel, maar sprong niet goed genoeg om met de open ruimtes die de Duitsers lieten vallen. Na de rust kwam Polen steeds meer boven water, vooral door de inbreng van Guerreiro, die een bleke “Magic” Zurawksi verving. Na wat tempowisselingen en kansenloze minuten was het in de 72e minuut weer raak voor Duitsland. Slecht verdedigen en goed aandringen van Schweinsteiger leidde de 2-0 in. Klose miste zijn schot compleet, maar gaf zo wel de perfecte voorzet aan Podolski die magistraal met zijn linker afwerkte.

Game over voor Polen, dat de resterende tijd doelloos voetbalde, en zich gelukkig mocht prijzen dat schoten van Ballack, Hitzlsperger en Schweinsteiger niet in het doel belandden.

Duitsland 2 – 0 Polen

’20 ’72 Podolski

Lehmann Lahm, Metzelder, Mertesacker Jansen. Fritz (’56 Schweinsteiger), Ballack, Podolski Frings Gomez (’75 Hitzlsperger) Klose (’92 Kuranyi)

Boruc, Wasilewski, Zewlakov, Bak Golanski (’75 Saganowski) Lewandowski, Dudka, Lobodzinski (’65 Piczek) Kryznowek Smolarek Zurawski (’46 Guerreiro)

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant.