Kalitta Air

Kalitta Defensie

Adieu François

10 mei 2008, weinig lachende mensen te bespeuren in en rond het Jan Breydel Stadion van Club Brugge. De fans zijn immers net hun lieveling François Sterchele kwijtgeraakt in een ongeval. De 26-jarige spits van Club Brugge, die scoorde aan de lopende band, zal dan ook in deze match een waardig afscheid krijgen van de spelers en de supporters. Ver buiten het stadion hoor je dan ook geen gezang om de spelers aan te moedigen, maar wel het applaus voor Sterchele. Enkel bij aanvang van de match wordt You'll never walk alone ingezet, als eerbetoon voor de ter ziele gegane ster.

"Show must go on" was een grote hit voor Queen. Maar de titel is ook van toepassing voor Club Brugge vanavond. Er moet nog gevoetbald worden tegen Westerlo. Onder normale omstandigheden had er heel wat te doen geweest rond de terugkeer van de Caje in Brugge. Het lot besliste helaas anders, niet Jan Ceulemans, maar François Sterchele stond in het middelpunt van de belangstelling. De match wordt na een mooi afscheid van de nummer 23 zo'n 10 minuten te laat afgetrapt, al kan dat laatste weinig mensen hier schelen.

Beide ploegen beginnen duidelijk aangeslagen aan de wedstrijd, waardoor de match maar matig begint. Club Brugge neemt stilaan het heft in handen en komt met enkele mooie combinaties voor de dag. In de 19de minuut weet Ivan Leko een vrije trap binnen te werken. Hij trekt zijn shirt uit, legt het mooi op de grasmat en doet teken naar de hemel. Een mooie manier om afscheid te nemen van een vriend, maar het regelement zou dit normaal met een kaart bestraffen. Arbitter Nzolo is ook maar een mens en houdt het op een verwittiging. Tijdens de 23ste minuut wordt de stilte in het stadion vervangen door een applaus ter ere van het nummer 23. François Sterchele, de man die even kleurrijk voetbalde als zijn persoonlijkheid. De match zelf wordt dan weer wat bleekjes, tot in de 40ste minuut Wesley Sonck de 2-0 binnenkopt.

De tweede helft komt sneller op gang dan haar voorganger, terwijl Westerlo stilaan terug zichtbaar werd op het veld. In de 55ste minuut weet belofte Capon zijn goede match te verzilveren met een doelpunt. Beide ploegen weten dat de match gespeeld is en spelen wat geremd. Vlak voor het einde weet Sonck nog de 4-0 op het scorebord te zetten wat dan ook meteen de eindstand is. Club Brugge mag dan wel deze match gewonnen hebben, deze week is het verlies van Sterchele een grotere nederlaag. Niet alleen Club Brugge is in rouw, al wie voetbal een hart toe draagt, treurt om de topspits die België kwijt is.