Euro2008


Vanavond: Toblerone vs Pils

Het is zover. Vanavond rond de klok van 6 kan éénieder wie voetbal lief is, de eerste 2 wedstrijden van Euro 2008 aanschouwen. Trix en Flix zijn paraat, net als de Europass die veelvuldig de netten zal doen trillen. Strijdtoneel voor de eerste wedstrijd Toblerone – Pils, of té Zwitserland-Tsjechië is het Sint Jakobs Park te Bazel, goed voor zo’n 42500 uitgelaten supporters.

Het is geen spetterende opener, maar gastland Zwitserland mag toch al direct de borst natmaken tegen de ervaren Tsjechen. Het team van de afscheidnemende grijze Tovenaar Brückner staat op het punt van een generatiewissel. Tijdens het EK van ’96 in Engeland speelde de jonge ploeg de pannen van het dak, en mochten oververdiend de finale tegen Duitsland spelen. Maar zoals voetbalcoryfee Johan Cruyff het zo mooi verwoordde: “Voetbal is een spel van elf tegen elf. En op het einde winnen de Duitsers altijd.” De golden goal van Oliver Bierhoff rukte de droom van iedere Tsjech aan flarden. Twaalf jaar later, en zonder routinees als Nedved, Porborsky, Berger, Kuka en Lokvenc, maar wel met klassespelers als Cech, Baros en Koller moet een kwartfinaleplaats zeker tot de mogelijkheden behoren.

Zwitserland daarentegen kent geen echte grote voetbalgeschiedenis. Het kende pas sinds Euro 2004 een echte opmars. Een jonge talentvolle ploeg met sterspelers Senderos en Frei moeten wel degelijk voor vuurwerk en een kwalificatie zorgen.

De ploegen voor vanavond zijn zonder al te veel pech de volgende:
Zwitserland treedt aan in een klassieke 4-4-2 met Benaglio, die Zuberbühler uit de basis speelde, in het doel. Achterin spelen Lichtsteiner, Senderos, Müller en Magnin. Op het middenveld jonkies Behrami, Barnetta, Fernandes en Inier en centraal vooraan het duo Frei-Streller.

Tsjechië kiest eerder voor een defensieve 4-5-1. Sluitstuk is Chelsea-doelman Cech. Achteraan vinden we Grygera, Ujfalusi, Jankulovski en ex-Brugge speler Rozehnal terug. Op het middenveld spelen Jarolim, Galasek, Plasil, Polak en Sionko en als targetman voor de lange Jan Koller. Deze eerste wedstrijd zal hoogstwaarschijnlijk traag op gang komen, met een 1-2 overwinning voor Tsjechië.

Voor het tweede voetballuik trekken we iets meer naar het zuiden, richting de Middellandse Zee aangezien Portugal het opneemt tegen Turkije. De Seleçao, dé topfavoriet die vier jaar geleden in eigen land net naast de titel greep, zal uitzijn op eerherstel. De Turken kende hun hoogtepunt op het WK van 2002, met een verloren halve finale tegen Brazilië en een mooie 3e plaats. Sindsdien ging het de laatste jaren eerder bergaf, maar nu hebben ze net zoals Portugal vooral een creatief middenveld en een sterke aanvalslinie.

Voor Portugal spelen hoogstwaarschijnlijk Ricardo, Bosingwa, Pepe, Carvalho en Ferreira achteraan, Petit, Deco Moutinho en Simao op een ruit op het middenveld en vooraan Nuno Gomes met daar rond Christiano Ronaldo. Bij Turkije maken Volkan, Servet, Hakan, Gokhan, Sabri, Emre, Mehmet, Altintop, Mevlut, Tuncay en Nihat zich klaar voor de clash. Het zal een flitsende wedstrijd worden met maar liefst 5 doelpunten, eindigend in een 3-2 in het voordeel van Portugal.

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant.