Euro2008De Tsjechen hoppen altijd, ditmaal op kop

De avond begon met een halfuur durende openingsceremonie waarbij honderden kinderen met gekleurde kubussen achtereenvolgens de Bodensee, grazende koeien, een sneeuwlandschap, de bergen, de Weense wals en een Zwitsers horloge vormden, om zo de typische eigenschappen van de twee organiserende landen nog eens in de verf te zetten. Nadien kon de echte voetbalhel losbarsten.

Zwitserland startte de eerste 10 minuten direct furieus, met veel pressievoetbal, maar zonder al te veel kansen. Daarna was er vooral veel middenveldvoetbal met vooral kansen voor Frei en een afstandsschot van Inler. In de 42e minuut stonden de harten van iedere Zwitser even stil. Kapitein en boegbeeld Alexander Frei bleef na een lichte tackle van Grygera liggen en greep naar de knie. Met tranen in de ogen verliet hij het veld en eigenlijk ook al Euro 2008.

Met een 0-0 stand gingen beide ploegen de rust in. Bij het begin van de tweede helft kregen we meer van hetzelfde. Zwitserland drukte goed door, maar de stugge Tsjechen stopten alles. In de 55e minuut greep coach Brückner in, en wisselde hij Koller voor Sverkos, om meer diepgang en snelheid in het team te brengen. Een gouden wissel bleek later, want na een rommelige fase verscheen Sverkos plots alleen voor Benaglio en trapte de 0-1 feilloos binnen. Tijd voor coach Kühn om voluit voor de aanval te kiezen. Met de inbreng van Volanthen en Derdiyok speelde men bij momenten in een 3-3-4.

Verder dan een bal tegen de lat kwamen ze niet, waarna Tsjechië rustig de wedstrijd uittikten. Tsjechië won drie dure punten met veel geluk, waardoor de supporters zeker zullen blijven hoppen. De Zwitsers bleven verweesd achter, wetende dat er meer in had kunnen zitten en de kwalificatie voor de volgende ronde nu al haast onmogelijk lijkt.

Zwitserland 0 – 1 Tsjechië

                        ‘ 70 Sverkos

Zwitserland:
Benaglio Lichtsteiner ( ’75 Volanthen ), Senderos, Müller Magnin. Behrami ( ’84 Derdiyok ), Barnetta, Fernandes Inler Frei ( ’42 Yakin ), Streller.

Tsjechië:
Cech. Grygera, Ujfalusi, Jankulovski Rozehnal Jarolim ( ’87 Kovac ) Galasek, Plasil, Polak Sionko ( ’83 Vlcek ) Jan Koller ( ’55 Sverkos ).

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant.