Euro2008Türkiye kansloos tegen sterk Portugal

Na de wat zwakkere opener was wedstrijd 2 van Poule A een leuke match met wisselend en technisch sterk voetbal. Beide ploegen gingen resoluut voor de overwinning, waardoor er al snel veel open ruimtes waren. Hoewel Turkije niet al te onaardig speelde, konden de spitsen Nihat en Tuncay voor weinig gevaar zorgen. Van Portugese zijde was er altijd gevaar langs beide flanken, door de snelle Ronaldo en Simao, en de opkomende backs Bosingwa en Ferreira creeërden kansen.

Een eerste waarschuwing kwam er na een afgekeurd kopbaldoelpunt van Pepe. Vervolgens mocht ook Ronaldo bij een vrije trap aan het kanon staan. Keeper Volkan kon met de vingertoppen de 1-0 uit de netten houden. Na de rust was het al Portugal wat de klok sloeg. Cristiano Ronaldo speelde meer en meer op de linkerflank, met succes. Nuno Gomes raakte eerst nog de paal na gestuntel in de Turkse verdediging, nadien kopte hij op de lat op aanbrengen van Ronaldo.

Rond de 60e minuut was het dan eindelijk prijs voor de Portugezen. Na een lange rush van Pepe, gevolgd door een 1-2 met Nuno Gomes tikte hij de 1-0 tegen de netten. Nadien speelde Portugal bevrijd en in de 93e minuut mocht invaller Raul Meireles een knap opgezette aanval van Ronaldo en Moutinho afronden. 2-0, en Portugal maakte direct zijn favorietenrol waar en staat al met één been in de kwartfinales. Turkije kan mits een goede beurt tegen Zwitserland nog hopen op een tweede plaats.

Portugal 2 – 0 Turkije

‘ 61 Pepe
‘ 93 Raul Meireles

Ricardo, Bosingwa, Pepe, Carvalho Miguel Petit, Deco ( ‘ 92 Meira ) Moutinho Simao ( ’83 Raul Meireles ) Nuno Gomes ( ’69 Nani) Ronaldo.

Volkan, Servet, Hakan, Gokhan ( ’55 Emre asik ), Mevlut ( ‘ 46 Sabri ), Emre, Mehmet, Altintop ( ‘ 76 Semih Sentürk ), Kazim Kazim, Tuncay en Nihat

Dit artikel werd geschreven door Koen Kostermans, chef sport van de Vrije Krant.